Jak vzniklo očkování

Bez očkování si dnes už svět nedovedeme představit. Přestože se může zdát, že jde o techniku moderní doby, první poznatky o očkování se objevovaly už ve starověku.



Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. Není tedy divu, že nemoci výrazně zasahovaly do dějin lidstva, zvláště pak takové, které postihovaly celé oblasti v obrovských epidemiích. V historii očkování sehrály důležitou roli mor a neštovice - bakteriální a virové onemocnění trápící lidstvo už odnepaměti. 

První zmínka o moru pochází přibližně z roku 430 př.n.l. Popsali ho Řekové, při Peloponéských válkách. Zároveň zmiňují, že ti, kteří se z nemoci už jednou zotavili, mohou ošetřovat nemocné bez rizika nakažení. Nevědomky tedy popsali proces imunizace, na kterém očkování stojí. Tedy že buňky imunitního systému mohou po kontaktu s určitým patogenem vytvořit paměťové buňky, které umožní rychlejší obranu při dalším setkání se s patogenem.


Největší roli v historii očkování ale sehrály neštovice. Už v patnáctém století přišli Číňané a Turci na to, že vdechováním zaschlých krust neštovic se mohou imunizovat a zabrání tak propuknutí nemoci. První moderní vakcinace byla provedena v Evropě roku 1798 díky vesnickému lékaři Edwardu Jennerovi. 

Neštovice se vyskytují ve více formách, nejhorší z nich jsou pravé neštovice, které jsou vysoce nakažlivé a smrtelné. Edward Jenner vypozoroval, že dojičky krav nebývají nemocné neštovicemi, protože mezi krávami se přenášely kravské neštovice a dojičky se jimi imunizovaly. Edward Jenner nezůstal jen u pozorování a celý proces vyzkoušel na osmiletém chlapci Jamesi Phippsovi (tehdy asi pokusy na lidech nikoho netrápily). Jenner mu naočkoval hnis z vřídku kravských neštovic, chlapec kravskými neštovicemi onemocněl, ale za šest týdnů se uzdravil. Když ho poté Jenner infikoval pravými neštovicemi, tak James neonemocněl.

Samotné slovo vakcinace pochází z latinského slova vacca, tedy kráva.

Očkování doslova změnilo svět, začalo se požívat v praxi k ochraně pacientů i ve výzkumu. Přesto neštovice řádily dál. Odhaduje se, že ve dvacátém století zabily 300-500 milionů lidí. Pokus o úplné vymýcení pravých neštovic má i svoji českou stopu. Neštovice se podařily vymýtit roku 1977 díky českému epidemiologovi Karlu Raškovi, který navrhl, aby se očkování cílilo hlavně do oblastí s ohnisky nákazy.

Co vy a očkování? Patříte mezi zastánce nebo odpůrce? Dejte mi vědět do komentářů, na toto téma se tu určitě objeví další článek.

Sabina

Žádné komentáře:

Okomentovat