Noc Vědců 2019

Letos jsem se poprvé účastnila Noci vědců a to rovnou jako jeden z organizátorů. Pokud náhodou nevíte o co se jedná, tak Noc vědců bývá pořádána jednou ročně a je to něco na principu Muzejní noci nebo Noci kostelů, tey že se otevřou vědecká pracoviště a veřejnost se může přijít podívat na různé pokusy, přednášky a nebo si rovnou něco z toho i vyzkoušet na vlastní kůži.

Do Noci vědců se zapojila i Masarykova univerzita a tak jsme se v rámci laboratoří, kam nyní chodím na praxi snažili vymyslet program, který by lidi zaujal. Všeobecné téma bylo "šetrně k planetě", takže jsme se snažili vést to v tomto duchu. Běžně se u nás ekologickým tématům nevěnujeme, a tak bylo těžké něco vymyslet, ale nakonec jsme měli například pokusy, které ukazovaly vliv kyselých dešťů, vznik mořských proudů, pozorování mikroplastů pod 3D mikroskopem nebo třeba matematickou simulaci efektu motýlích křídel na počítači. 


Program začínal v pátek od 18 hodin a tak už jsme po obědě začínali chystat. Nakonec jsme to jen tak tak stihli a finální úpravy jsme dokončovali, když už začínali chodit první návštěvníci. Já jsem konkrétně byla u mořských proudů, což zní vědečtěji, než jaké to nakonec bylo a u stanovištěm s tříděním odpadu, kdy měly hlavně děti za úkol zkusit vyhodit správné odpadky do správných kontejnerů. Trochu divná situace nastala, když nám tam došla uklízečka a chtěla nám to stanoviště vyhodit doopravdy... :D 

Celkově to hodnotím jako moc fajn. Jasně, bylo pak už náročné nějakých pět hodin vysvětlovat pořád dokola to stejné, škrábalo mě pak v krku. Ale bylo super vidět, kolik lidí naše pokusy baví a zajímají. Hlavně naše mořské proudy - míchání nabarvených vzorků vody o různé teplotě a slanosti (tedy i o různé hustotě) - bavily hlavně děti a jejich rodiče žasli, že existuje něco, co jejich děti udrží na jednom místě a zabaví je to i déle než na pět minut.

Takhle nějak vypadala naše ukázka principu vzniku mořských proudů. Hraní si z barvičkami zabavilo hlavně děti, ale zkoušeli si to i dospělí.


Někteří lidé měli i záludné otázky, na které nebylo vždy lehké odpovídat a u třídění odpadů byl i jeden "Zero waste" chlapeček, který nechtěl nic vyhodit ani do kontejnerů na třízený odpad, protože by se to přece dalo ještě znova využít.

Takže pokud jste letos nebyli, určitě to příští rok napravte. Co jsem slyšela, tak i stanoviště ostatních týmů byla moc zajímavá, i když jsem si je sama nestihla projít. Pokud jste letos taky byli na Noci vědců, budu moc ráda, když do komentářů napíšete zase vaše zážitky.

Sabina

1 komentář:

  1. Byl jsem tam, potkal jednu fešnou tetu,
    chytil ji za ruku, políbil v cukuletu.
    Omrk jsem pak ještě stanoviště bílkovin,
    už se těším, až ji zas uvidím.

    OdpovědětVymazat