Bakteriofág, aneb uzdraví vás koupel v Ganze?

Jistě jste také kroutili hlavou, když jste se poprvé dozvěděli o posvátném hinduistickém rituálu, zahrnující očistnou koupel v řece Ganga -  navíc když taková informace je většinou doprovázena obrázkem znečistěné vodní plochy plné odpadků. Dnes si ale povíme, že - teoreticky vzato - vás koupel v této řece může zbavit neduhů jak duchovních, tak i tělesných.

Abychom se dostali k pointě tohoto článku, musíme to vzít malou oklikou a vysvětlit si, co jsou to bakteriofágové. Bakteriofág doslova znamená požírač bakterií. Jsou to tedy viry, které napadají bakterie. Svoji obět zabijí tak, že se dostanou dovnitř bakteriální buňky, pomnoží se v ní a při uvolnění nových virů do okolí bakterie umírá. Protože bakterií je na světě strašně moc, bakteriofágů je ještě víc. Kde je dostatek kořisti, tam je i dostatek predátorů, a tak jsou bakteriofágové nejpočetnější entitou na světě. (Odhady jsou kolem neuvěřitelného čísla 1031, což je více než je všech živých organismů včetně bakterií)

Bakteriofágové byli poprvé objeveni v roce 1915 na místě, kde se to bakteriemi a tedy i jejich přirozenými nepřáteli bakteriofágy jen hemží - v Ganze. Chemik E. Hankin si všiml, že v Ganze je jakási látka, která způsobuje smrt bakterií způsobujících choleru a právě roku 1915 byli první fágové z Gangy vyizolováni mikrobiologem Twortem.

Abych se tedy vrátila zpět k naší otázce z nadpisu videa - ač bych se sama dost zdráhala vlézt do Gangy, ze strachu, že tam chytnu nějakou nemoc, je tu i možnost, že pokud se v Ganze vykoupe člověk trpící nějakým bakteriálním onemocněním, potká v zelenohnědých vodách bakteriofága specializující se právě na jeho bakterii a bude uzdraven.
Bacteriophage swarming around a bacterial cells
Na obrázkou jsou bakteriofágové nasedající na bakterii. zdroj obrázku
Možná se vám to zdá až moc přitažené za vlasy, ale v bakteriofágy se nyní vkládá velká naděje jako v nástupce antibiotik. Zní to trochu děsivě - léčit se pomocí virů, nicméně bakteriofágové mají mnoho nesporných výhod. Jsou specializovaní. Útočí pouze na bakterie, navíc ještě jen na určitý kmen bakterií, takže by nechali na pokoji naši střevní mikroflóru, narozdíl od antibiotik. Oproti antibiotikům mají i další výhodu, jsou to vyvíjející se organismy lovící bakterie už po miliony let a jsou v tom hodně dobří - pokud si na ně bakterie vyvinou rezistenci, bakteriofágové to umí obejít a změní sami sebe tak, aby se jim bakterie neuměly bránit.

Léčba některých nemocí fágy je už nyní dostupná v několika zemích, ale většinou je ještě v plenkách. Pro její zavedení bude potřeba spousta legislativních a administrativních kroků a také se bude muset poupravit princip diagnózy nemocí. Přesto je to varianta, ke které se nyní upírá mnoho výzkumných týmu a tak věřím, že se nakonec této možnosti léčby dočkáme.

Co si o tom myslíte vy? Vykoupali byste se v Ganze a nechali se léčit bakteriofágy?

Sabina
 

Žádné komentáře:

Okomentovat