Bez Éček bychom se moc nenajedli

Takzvaná Éčka jsou aditiva přidaná do potravin. Protože jejich názvy jsou většinou dlouhé a krkolomné, byly jim v Evropské unii přiděleny kódy začínající písmenem E. Éčka máme spojena s nezdravými chemickými příměsemi a mnohdy to tak i je, proto vybíráním potravin bez éček neuděláte chybu. Nicméně mnoho z těchto aditiv je přírodního původu a sama o sobě nejsou škodlivá, naopak by měla být důležitou složkou naší potravy.



Vyznat se v Éčkách není úplně jednoduché, naštěstí existuje spousta stránek, která obsahují jejich seznam a další údaje o zdravotní ne/závadnosti. Já jsem při psaní tohoto článku vycházela například tady z tohoto zdroje, kde to mají hezky barevně.


Abych vám dokázala, že ne všechna éčka jsou naprosté zlo, kterého je třeba se bát jako čert kříže, napíšu vám tady nějaké zajímavé příklady. Tak třeba můj oblíbený lahodný karamel je E150 a používá se jako přírodní barvivo. Pokud pohrdáte karamelem, který je sice nezávadný, nicméně ne úplně dietní, nabízím vám tu další přírodní barvivo: beta-karoten, E160a(ii). Beta-karoten je provitamínem vitamínu A, bez kterého se neobejdeme, pokud chceme, abychom dobře viděli a naše imunita fungovala, tak jak má. Hned dalším vitamínem v abecedě je vitamín B. Ze skupiny vitamínů B najdete mezi éčky vitamín B2, riboflavin (E101). V závěsu je vitamín C, tedy kyselina askorbová neboli E300. 

Pokud si teď říkáte, že možná na éčka úplně nezanevřete, připravte se naopak na pár divných přísad, které byste mezi éčky - a tedy potenciálně ve vašem jídle určitě nečekali. Tak třeba zlato (E175), stříbro (174), drahé kamení (E.to už naštěstí ne), santalové dřevo (E166), nebo třeba kyselina sírová (E513). 

Co říct na závěr? Éček je hodně. Hodně zdravých a důležitých a hodně škodlivých, nebo pro naše tělo zbytečných. Spoustu látek, které mají svůj E kód přijímat musíme. Přesto je lepší přijímat je z jejich přirozených zdrojů, než z potravin, kam byly uměle dodány.

Jak na éčka nahlížíte vy? Se zdravým odstupem, ignurujete je, nebo se snažíte jíst pouze biopotraviny bez přidaných látek? Budu ráda, když mi dáte vědět v komentářích.

Sabina

Žádné komentáře:

Okomentovat